Produkty regionalne i tradycyjne: przepisy kulinarne młodych kucharzy

Produkty_regionalne_i_tradycyjneProdukty regionalne i tradycyjne: przepisy kulinarne młodych kucharzy / oprac. przez Departament Promocji i Komunikacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. – Warszawa: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wydział Oznaczeń Geograficznych, [2013]. – 56 s.: il. kolor.; 21 cm. Opis wg okł. Publ. współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. ISBN 978-83-926215-5-3: bezpł.

Publikacja, którą trzymacie właśnie w ręku jest wyjątkowa. Zawiera ona nie tylko podstawowe informacje o systemach jakości żywności w Unii Europejskiej i opisy polskich produktów zarejestrowanych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, ale też wyjątkowe przepisy kulinarne opracowane przez młodych kucharzy.

Wiemy, że od lat systematycznie rośnie eksport polskich produktów rolno-spożywczych. Jego wartość sięga już 1 wartości naszej produkcji rolnej. Jeszcze istotniejsze jest to, że również od lat mamy dodatnie saldo w tej wymianie handlowej, które w roku 2012 przekroczyć może kwotę 3 mld euro. Aby utrzymać te korzystne tendencje podejmujemy szereg inicjatyw wspierających promocję naszej żywności. Jedną z nich było zorganizowanie konkursu dla uczniów średnich szkół gastronomicznych.

Zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej było opracowanie autorskich przepisów wykorzystujących polskie produkty zarejestrowane w unijnym systemie jakości żywności. Polska ma bardzo bogatą kuchnię, w której można odnaleźć wnoszone przez wieki kulinarne tradycje narodów zamieszkujących nasz kraj. Niestety nasza kuchnia nie jest tak znana na świecie, jak na to zasługuje.

Sądzę jednak, że właśnie dzięki młodym ludziom uczestniczącym w konkursie ta sytuacja będzie się powoli zmieniać. Naturalnym bowiem procesem jest to, że w ślad za produktami powinny iść przepisy wykorzystujące zarówno nasze dziedzictwo kulinarne jak i nasze wyjątkowe specjały. Jestem przekonany, że opisane produkty, jak i ciekawe przepisy kulinarne będą dla Państwa inspiracją do własnych eksperymentów w kuchni.

Stanisław Kalemba
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

● dokument online: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Publikacje/

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, data dostępu: 03.02.2013

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s